Anorexia – Nieuw

Anorexia is een van de meest voorkomende eetstoornissen, waarbij men zo dun of slank mogelijk wil zijn, maar deze wens zo sterk doorvoert dat het (ernstige) gezondheidsproblemen veroorzaakt. Zoals het beschreven wordt in het tijdschrift voor psychotherapie, leven patiënten die aan anorexia lijden als het ware onder de dictatuur van de “‘innerlijke criticus”, een sterke innerlijke normerende stem die steeds dezelfde afkeurende oordelen herhaalt (De Ruysscher et al. 89). De ziekte treft vooral vrouwen, maar kan ook voorkomen bij mannen.

 

De meest voorkomende symptomen van anorexia zijn: het constant controleren van het lichaamsgewicht, overgeven na de maaltijd, liegen over eetgedrag of erg weinig eten en excessief gaan sporten om zo dun mogelijk te blijven. Daarnaast kan anorexia zich manifesteren in haaruitval, duizeligheid of flauwvallen.

 

Anorexia heeft verregaande gevolgen voor de gezondheid. Zo kan het onder andere leiden tot osteoporose, hartfalen, menstruatiestoornissen en nierstenen. Daarom is het belangrijk om vroeg in te grijpen: merkt u dat u of iemand in uw omgeving beginnende symptomen van anorexia toont, neem dan contact op. Hypnose en hypnotherapie zijn alternatieven voor de klassieke psychotherapie en kan in enkele sessies vergevorderde resultaten geven. Net zoals bij andere vormen van therapie, kan dit natuurlijk niet opzichzelfstaand blijven: men moet hypnose en hypnotherapie altijd gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een gezonde voedingsstijl en eventueel medische bijstand.

Afspraak maken

 

 

Een reactie achterlaten