Angsten

 

Werner

ANGSTEN

Een paniekaanval of een angstaanval is een reactie van je lichaam op mogelijk gevaar. Stel dat je in een bos rondloopt, een doodgewoon bos hier bij ons.

En plotseling staat daar een tijger voor jou, zomaar, onverwacht.

Wat zou er dan gebeuren in je lichaam denk je?

Kan het zijn dat je hart sneller begint te bonzen, dat je begint te zweten, sneller begint te ademhalen, rood wordt, moeite hebt om je te concentreren op alles wat niet die tijger is (gelukkig maar) etc?

Jazeker. Je lichaam gaat de vecht of vluchtreactie lanceren en je klaarmaken om of met de tijger te gaan vechten (af te raden) of om te gaan lopen, zo snel je kan.

En daarvoor lanceert het allemaal symptomen.

Dus ok, wanneer je lichaam een gevaar ziet, zeker een gevaar op leven of dood, dan gaat er dus vanalles gelanceerd worden in je lichaam.

Dat is letterlijk een paniekaanval. En de oorzaak van de paniek is hier erg duidelijk: de tijger.

Maar wat wanneer je bijv. in de wagen bang wordt, in een vliegtuig, in de trein, in een zaal, tijdens een vergadering, in de supermarkt, in je bed,…eender waar.

Wat wanneer je iets voelt en daarvan bang wordt, en eventueel denkt dat er iets mis met je is, dat je aan het dood gaan bent?

Dan lanceert je lichaam dus net hetzelfde systeem, net alsof de tijger daar zou staan. Dat is grappig, ingenieus én dom tegelijk van ons lichaam.

En stel dat je die symptomen dan voelt, dat je hart snel klopt bijv. of iets anders uit mijn lijstje. Dan ga je daar misschien mee inzitten, waardoor je lichaam denkt: jah, duidelijk, hier is echt een gevaar.

Weet je wat?

Ik ga al die symptomen nog wat versterken want het is hier héél gevaarlijk.

En zo lanceer je de vicieuse cirkel die de paniek enkel vergroot en je dus een volledige paniekaanval kan geven.

En hoewel die voor jou zomaar uit het niets lijkt te komen heb je hem eigenlijk zelf sterker gemaakt en aangevuurd.

Angst voor spinnen, liften, auto, grote pleinen, kleine ruimtes, hoogtevrees, etc…

Ervaar al deze zaken na therapie vanuit een rustig en gecontroleerd gevoel, zodat jij deze angsten meester bent!

Angst voor spinnen?

Vaak komt dit uit Onze jeugd, toen we onbezorgd op de grond speelden en plots één van de ouders Ons van de grond plukt om bescherming te bieden tegen een kleine of grote spin; of iemand op een stoel springt voor een spin; al deze beelden zijn geprogrammeerd toen we klein waren. De oplossing ligt bij jezelf, dankzij hypnotherapie kunnen deze angstige gevoelens opgelost worden. Je zal nog steeds op afstand kijken, de angst is dan weg.

Claustrofobie?

Na hypnotherapie beheers je perfect jezelf en neem je controle zodat momenten van angst met een anker te plaatsen te overbruggen zijn. Het is niet ongewoon om zelfs in de meest benarde situaties hier volledige rust te kunnen bewaren.

Hoogtevrees?

Hoogtevrees is een angst voor hoogtes. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Er is ook niets mis met een beetje hoogtevrees. De angst voor hoogtes kan je ervan weerhouden om domme of gevaarlijke dingen te doen. Maar als hoogtevrees uit de hand loopt, is er sprake van een angststoornis. Hoogtevrees wordt ook wel hoogtefobie of acrofobie genoemd.

Als je in ernstige mate last hebt van hoogtevrees, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Soorten hoogtevrees

De belangrijkste twee zijn optische hoogtevrees en cognitieve hoogtevrees.

  • Optische hoogtevrees is de angst die je bekruipt als je vanaf een hoogte om je heen kijkt of naar beneden toe kijkt.
  • Cognitieve hoogtevrees is de angst die ontstaat door gedachten aan wat er zou kunnen gebeuren als je naar beneden valt.Controleverlies of angst om stabiliteit of wat kan er zoal gebeuren?(constructievrees).

Een variant op hoogtevrees is de angst die sommige mensen voelen in diep water, die wordt aangemerkt als dieptevrees of bathofobie.

Oorzaak van hoogtevrees

Mogelijk heeft het iets te maken met de neiging om voorzichtiger te zijn. Daarnaast wordt de balans in het lichaam gevoeliger en vertoont dit in de loop der jaren meer afwijkingen. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij hoogtevrees.Ook kan het zijn dat gehoorstoornissen hier aan de oorzaak liggen.

Andere oorzaken van hoogtevrees (die ook voor andere angststoornissen gelden), zijn:

  • Langdurige stress en als er sprake is van langdurige druk en je onvoldoende in staat bent geweest die spanning op te vangen, ben je gevoeliger voor angsten.
  • Ingrijpende gebeurtenissen. Hierbij kan het gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen onder druk komen te staan.
  • Psychoactieve stoffen, zoals cafeïne in koffie, thee en cola en stoffen in drugs kunnen paniek uitlokken.
  • Lichamelijke veranderingen, zoals een operatie of zwangerschap.
  • Erfelijkheid. Als één van de ouders soortgelijke klachten heeft, dan is de kans drie tot vijf keer zo groot een angststoornis te ontwikkelen.
  • Persoonlijkheidskenmerken, die ook tot op zekere hoogte erfelijk zijn.
  • Jeugdervaringen. Opgroeien in een emotioneel onveilige omgeving, of juist overbezorgde opvoeders, kunnen een voedingsbodem zijn voor het ontwikkelen van angst. 

Hoogtevrees is een onbehaaglijk gevoel op een zekere hoogte, gevoel kan zich ook voordoen als je je slechts voorstelt op zekere hoogte te zijn.(verbeelding is een van de meest krachtige signalen tussen geest en lichaam).

Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen. Het lichaam kan heftig reageren op de combinatie van het zicht met deze gedachte.

Hoogtevrees wordt een fobie als de angstgevoelens niet meer in verhouding staan tot het gevaar. Bijvoorbeeld als ook al een zeer kleine hoogte al tot paniekgevoelens leidt. En als je alledaagse situaties vermijdt omdat ze een angst oproepen. Als je bijvoorbeeld geen roltrap of lift durft te nemen, niet over een brug durft te rijden of niet durft te werken op een hoge verdieping van een kantoorgebouw.

Hoogtevrees kan zich wel op zeer verschillende manieren manifesteren.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand die niet op een lage ladder wil staan, wel durft te gaan skiën.

Mogelijke symptomen van hoogtevrees zijn:

  • Evenwichtstoornissen
  • Spanning.
  • Concentratieverlies.
  • Hartkloppingen
  • Transpiratie
  • Onpasselijk gevoel.
  • Ademnood.
  • Verkramping.
  • Een gevoel van paniek of doodsangst.

Al deze zaken kunnen verholpen worden dankzij Hypnotherapie.

Afspraak maken

Wat is angst?

Iedereen is weleens bang. Angst voelen is vaak juist goed. Het is een gevoel dat je helpt om te reageren als er gevaar dreigt. Je lichaam maakt zich klaar voor de reactie op het gevaar. Dit kan je bijvoorbeeld merken doordat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling versnelt of je spieren zich aanspannen. Dit is een gezonde reactie op een dreigend gevaar. Maar het kan ook zijn dat je heel vaak bang bent en je er niet van kan slapen. Ook als er eigenlijk geen gevaar dreigt. Je durft niet meer goed naar buiten en dit bange gevoel krijg je steeds weer opnieuw. Het kan dan zijn dat je last hebt van te veel angst, en dat je een angststoornis hebt.

Welke angsten zijn er?

  • Piekergedachten. Je zorgen maken over van alles, waar andere mensen niet vaak bang voor zijn. Je kunt er niet goed van slapen en denkt er heel veel over na. Je piekert heel veel, en daardoor kun je je niet goed concentreren op school.
  • Verlatingsangst. Bang zijn om mensen kwijt te raken of om niet meer bij je ouders te kunnen zijn. Als je vader of moeder ergens anders zijn, voel je je niet prettig. Je krijgt dan misschien buikpijn en een naar gevoel van binnen. Slapen lukt niet goed als één van je ouders niet bij je in de buurt is. Ook naar school gaan vind je daardoor niet fijn, en schoolreisjes of schoolkamp zijn al helemaal een ramp.Ook op latere leeftijd in een relatie overdreven aandacht vragen aan je partner. ( ziekelijke jaloezie, partner moet altijd bereikbaar zijn )
  • Sociale angst. Bang zijn om met andere mensen om te gaan. Je durft niet zomaar een praatje met iemand aan te knopen en je bent heel verlegen. Je vindt het eng om een spreekbeurt te houden of een stukje muziek te spelen voor de klas. Want dan kijkt iedereen je aan. Je wordt dan heel onrustig van binnen en krijgt een paniekerig gevoel. Het liefst zou je dan meteen weglopen. Als volwassene; spreken met bekenden is prima, met onbekenden of in een nieuwe functie heel moeilijk aanpasbaar.
  • Paniekaanvallen. Bang zijn dat er iets ergs met je gebeurt, dat je bijvoorbeeld ziek wordt. Of je bent bang voor dat angstige gevoel dat de hele tijd maar weer terugkomt en je dat nare gevoel geeft in je lijf. Dit wordt paniek genoemd. Je voelt dat je gaat beven en dat je hart sneller gaat kloppen. Misschien ben je bang dat je gek wordt, of dat je weer een paniekaanval zal krijgen. Ook kan je een gevoel van paniek krijgen als je ergens niet weg kan, zoals in de trein of in een tunnel. Het kan ook zijn dat je niet op een plein durft te lopen. Je bent bang om niet op tijd naar een toilet te kunnen hollen en neemt steeds plaats op het einde van een rij in de bioscoop, je wilt slapen zo dicht mogelijk bij een deur….
  • Faalangst. Bang zijn om dingen niet goed te doen, bijvoorbeeld een toets verprutsen. Dit heet faalangst. Je bent dan zo bang dat je iets niet goed doet op school, dat je heel erg je best doet maar er eigenlijk helemaal geen plezier meer in hebt. Ook kan het gebeuren dat je zoveel hebt geleerd dat je het tijdens een toets allemaal niet meer weet, en dan alsnog zakt.Je krijgt een nieuwe job aangeboden, je denkt dat dit zo moeilijk zal zijn, je begint te trillen en zweten, krijgt stress vlekken in je hals, je gezicht verandert in een groot vlekkenpatroon, liefst zou je hard wegrennen…
  • Spinnen of vliegangst. Heel erg bang zijn voor één ding, bijvoorbeeld spinnen of vliegen. Je voelt je dan ontzettend bang, en je kan ook een paniekaanval krijgen. Het is moeilijk om gewone dingen te doen, omdat je steeds moet denken aan wat je zo bang maakt. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten uit angst om spinnen tegen te komen. Stel je eens voor dat ik een spin over een koekje bij de koffie laat lopen? Zal je het koekje nog aanraken en durven opeten? En stel je eens voor dat je een koekje krijgt bij het binnenstappen in het vliegtuig, je landt op de bestemming en zal je het koekje dan wel opeten?
  • Trauma of drama. Een bang gevoel omdat je iets heel naars is overkomen. Je kan dat niet vergeten en je blijft de angst voelen van wat er gebeurd is. Het kan zijn dat je een trauma hebt. Of een drama in een moment in je leven kunnen ervoor zorgen dat deze in andere aspecten van je leven steeds een angstig gevoel geven.
  • Dwang. (heel vermoeiend). Bang zijn dat er iets ergs gebeurt als je bepaalde dingen niet doet. Je moet van jezelf bijvoorbeeld vijf keer het licht aan en uit doen, anders denk je dat er iets gebeurt met je ouders. Terwijl je eigenlijk wel weet dat dit niet zo is. Dit heet dwang. Je kan ook steeds iedereen gaan controleren, dit noemen we een controle freak, je hebt iedereen en alles onder controle behalve? Juist, ja: jezelf! Je blijft steeds op de dingen gefocust die je niet wil, dwang…
  • Bang zijn om te praten in een omgeving die je niet kent. Dit komt vooral bij wat jongere kinderen voor. Als je voor het eerst naar de basisschool gaat, durf je niet te praten. Thuis kan je dat wel, maar ergens anders niet.

Hoe ontstaat een angst?

 

We hebben als mens, drie mogelijkheden: Vechten, Vluchten, Bevriezen.

Onze aangeboren instincten om te reageren op gevaar, enkel leven wij nu niet meer in een oerwoud met wilde dieren… Eens je brein weet waarvoor je angstig reageert, zal het brein voortaan in elke gelijkaardige situatie zo een signaal uitsturen…

 

Hoe ontstaat een angststoornis?

 

Een angststoornis ontstaat in de meeste gevallen door een combinatie van dingen die elkaar beïnvloeden en versterken. Als één van je ouders en broers of zussen snel bang zijn, kan het bijvoorbeeld dat jij dat ook hebt. Maar een angststoornis kan ook ontstaan doordat je niet op een veilige plek bent opgegroeid, of juist heel erg beschermd. Je kan ook angstig zijn door iets wat je vroeger mee hebt gemaakt waar je heel erg bang van werd. Het bange gevoel dat daardoor ontstond, kan steeds weer terugkomen.

Hoe vaak komt het voor?

Op elke leeftijd kan je last van angst krijgen. Een angststoornis komt iets meer voor bij meisjes dan bij jongens. In België:

Bijna 1,1 miljoen personen met angststoornissen

In 2011 hadden naar schatting 1.068.700 personen van 18 tot 65 jaar een angststoornis, van wie 413.600 mannen en 655.100 vrouwen. Dit komt overeen met 78 per 1.000 mannen en 125 per 1.000 vrouwen. Deze schattingen zijn gebaseerd op een epidemiologisch bevolkingsonderzoek uitgevoerd van 2007 tot 2012 (NEMESIS-2). Dit is het meest recente Nederlandse bevolkingsonderzoek dat op dit moment beschikbaar is. Prevalentiecijfers kunnen intussen veranderd zijn door verschillen in risico’s en door de bevolkingssamenstelling, maar ook omdat intussen het classificatiesysteem van psychische stoornissen gewijzigd is. 

Meer vrouwen dan mannen met angststoornis

Vrijwel alle angststoornissen komen meer voor onder vrouwen dan onder mannen. Dit is onafhankelijk van de leeftijd. Op alle leeftijden is vooral het aantal personen met fobieën erg hoog.

 

Gaat het over?

Dat is voor iedereen anders. Er zijn verschillende soorten angsten, en de één gaat makkelijker over dan de andere. In sommige gevallen houd je last van je angst als je ouder wordt.

Hoe weet je of je een angststoornis hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je klachten hebt. 

Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. 

Ook je werkgever of jouw collega’s kunnen dit makkelijk herkennen, zien of zelfs je kinderen weten het, misschien zullen zij er niks over vertellen aan jou.

 

Hoe pakken we dit aan?

 

In de meeste gevallen: Twee sessies (soms een derde of vierde voor gecombineerde angsten, meerdere angsten)

 

Prijs per sessie: 135 Euro

 

Wat mag ik verwachten?

 

Controle & Aangenamer leven

Het gevoel om vrij te zijn en te blijven van de ongemakkelijke nadelen, reacties van het lichaam. 

Ga ik dan slapen samen met mijn grote spin op mijn hoofdkussen? Neen, maar de controle is er om op een normale manier te reageren bij de aanwezigheid van een spin.

Spring ik dan als een echte artiest op een personeelsfeestje op het podium om een speech te geven voor duizend mensen? Niet onmiddellijk, ook artiesten en sprekers voelen een branderig gevoel, eens ze begonnen zijn, ebt dit weg door de focus op zichzelf te plaatsen, rustig en relaxed, mensen weten nog niet wat je hen komt vertellen…

Tags:

Een reactie achterlaten