Stoppen met nagelbijten
Nagelbijten is een fenomeen dat bij de meeste mensen voorkomt door stress. Meestal is dit een onbewust fenomeen, men denkt er niet aan en betrapt zichzelf vaak op nagelbijten. Nagelbijten is bijgevolg eerder een symptoom van een neurotische ontwikkeling dan een aangeleerde gewoonte. Het gevolg is doorgaans dat men “lelijke” vingernagels heeft, maar in erge gevallen kan het ook leiden tot infecties of vorming van wratten rond de nagels.
Het afleren van nagelbijten met (dure) producten of drastische huismiddeltjes is niet of nauwelijks mogen. Het verbinden van de handen, het insmeren van de vingertoppen met vies smakende tinctuur of dreigen met straffen pakken de oorzaak niet aan, maar doen enkel aan symptoombestrijding. De problemen die de grondslag vormen van het nagelbijten blijven daardoor onopgelost. Zelfs wanneer men erin slaagt om het nagelbijten af te leren, wordt deze doorgaans vervangen door een andere onwenselijke gewoonte, wat niet bevorderlijk is.
Hypnose gaat daarom juist op zoek naar de oorzaak van het nagelbijten. Hier is het
belangrijk om het initiële moment te onderzoeken. Concreet betekent dit dat men via hypnose op zoek gaat naar de eerste keer dat het nagelbijten voorkomt. Dit is natuurlijk voor iedere persoon anders: iedereen heeft een unieke beweegreden voor nagelbijten. Daardoor is juist hypnose dé aangewezen methode om nagelbijten te verhelpen, aangezien het op zoek gaat naar die persoonlijke beweegreden. Bij hypnose blijft de behandeling dus, in tegenstelling tot andere methodes, niet beperkt tot de symptomen, maar houdt ze rekening met algehele situatie en ook met het karakter van de persoon die nagelbijt. Wanneer bijvoorbeeld een kind regelmatig op zijn/haar nagels bijt, gaat hypnose ook na of het misschien blootstaat of -stond aan bepaalde spanningen binnen het gezin of op school.
Doorgaans verdwijnt het nagelbijten wél wanneer het oorzakelijke probleem is opgelost.