Stoppen Met Roken

Stoppen met roken

Hiervoor bestaan veel verschillende methodes en de populairste is niet altijd degene die bij jou past. Veel rokers gaan voor kauwgom, zuigtabletten, pleisters, nicotinevrije medicijnen, stappen over naar de E-sigaret, gebruiken lasertherapie, enzovoorts. Het belangrijkste is dat je voor jezelf bepaalt hoe je wil stoppen en dit mentaal aanpakt, met andere woorden: de oorzaak van het rookgedrag aanpakken. Soms gaan rokers op een uitnodiging in, roken ze enkel op het werk of bij stress.

Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen die in sigarettenrook aanwezig zijn kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat carcinogene (kankerverwekkende) stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is dan weer een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren. Deze koolmonoxide is dezelfde stof die bij oude kachels zogezegde “CO-vergiftiging” kan veroorzaken, allerminst gezond dus.

Een chronische longziekte geeft ook een grotere kans op longontstekingen en hartproblemen. Roken verhoogt ook de gezondheidsrisico’s door de verhoogde bloeddruk. Een zwangere vrouw die 15 tot 20 sigaretten per dag rookt, loopt twee keer zoveel risico een miskraam te krijgen als een vrouw die niet rookt. Bovendien is de kans op een te vroeg geboren baby, die daardoor veel kwetsbaarder is, ook groter bij een rokende vrouw. Het sterftecijfer van pasgeboren baby’s van vrouwen die roken is bijna 30% hoger, bovendien is de kans op een longaandoening zoals bronchitis groter wanneer iemand in een rokende omgeving woont.

Het zogenaamde ‘passief roken’, het inademen van rook van andere mensen, verhoogt zelfs het risico op longkanker bij niet-rokers. Daarnaast heeft roken effecten in de rest van het lichaam die minder duidelijk zijn. Veel ziekten ontstaan vaker bij rokers dan bij niet-rokers, zonder dat een oorzakelijk bewijs bekend is.

U heeft er dus alle baat bij om te stoppen met roken. Net hier komt hét voordeel van hypnose! Door hypnose te gebruiken om te stoppen met roken, kan u zelf bepalen bij het intakegesprek wat je anders wil gaan doen. Via hypnose kan u op zoek gaan naar de oorzaak van het roken en daarmee in het reine komen. Hypnose laat ook toe om de verslaving of zoals wij zeggen: de gewoonte (het roken) te vervangen door een andere gewoonte, die uw onderbewustzijn zelf geeft, waardoor het effect des te sterker is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotine

https://www.gezondleven.be/themas/tabak/tabakspreventie/gevolgen-van-roken

https://www.gezondleven.be/themas/tabak/e-sigaret/hoe-schadelijk-is-de-e-sigaret

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/tobacco/docs/help_legacy.pdf

 

Een reactie achterlaten